Instagram: March 18, 2020 at 08:58PM

Een verhaal over een baken van hoop met een totaal irrelevante foto.

Vandaag reed ik langs het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Het besef kwam weer eens hoe belangrijk deze plek voor de samenleving en voor mij is.

Het is net 10 april 2018 en midden in de nacht, ik lig in een ambulance. Mijn onderrug doet erg veel pijn. Ik ben 26 weken zwanger en heb net te horen gekregen dat ik ga bevallen. Ons zoontje komt niet veel later ter wereld. We krijgen de beste zorg die we ons kunnen wensen. Zowel in het JBZ als het WKZ. Helaas kan het Tijntje niet redden. Maar we weten dat hij constant met liefde verzorgd is.

Het is een spannende, ontzettend spannende zwangerschap. Vanaf het begin af aan ben ik doodsbang Else te verliezen. We komen heel regelmatig in het ziekenhuis. Reguliere controles, tussentijdse controles. Soms raak ik totaal in paniek en mogen we langskomen. In januari blijkt mijn angst gegrond. Ik word twee weken extra goed in de gaten gehouden. De verpleegkundigen zijn geweldig. Lief, grappig, eerlijk. Ik krijg ijsjes, praat over Tijn, voel me thuis en tegelijkertijd heb ik heimwee naar mijn echte huis. Maar het personeel van het MMC houdt me op de been.

Het is 2 april 2019. Al de hele dag heb ik krampjes. Maar nu zijn ze echt. Ik vertrouw het niet. Kan al dagen geen rust meer vinden. Ben zó ben dat deze zwangerschap niet goed afloopt. De krampen komen nu regelmatig. Ik bel naar de afdeling verloskunde en mag langskomen. Niet veel later lig ik aan het CTG en weten we dat we niet meer naar huis zullen gaan zonder baby: onze dochter komt er aan! Uiteindelijk duurt het nog een paar uur. Mijn weeën zetten niet echt door, dus breken ze mijn vliezen. Om 8:58 uur op woensdag 3 april is ze er dan echt. Onze dochter Else leeft en is gezond. Zonder de medewerkers van het JBZ, Daan en onze geweldige doula had ik het niet kunnen doen.

De druk op de zorg is groter dan ooit. Zonder zorg, zonder de zorgverleners, zijn we nergens. Ik reed vandaag langs het baken van hoop. De plaats waar mensen worden geboren, waar we vreselijk nieuws krijgen, prachtig nieuws krijgen, heengaan om beter te worden, of overlijden. Wat dan ook: Er wordt gezorgd. Bedankt ❤

Geef een reactie